Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 4 szklanki maki
- 1 duże jajko
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- ewentualnie kilka łyżek śmietany
- 1 kg jabłek najlepsze będą słodkie
- cynamon
Sposób wykonania:
2/3
kostki margaryny siekamy nożem z 2 szklankami mąki. Dodajemy 3/4
szklanki cukru, żółtko, ubite białko i proszek do pieczenia. Wszystko
razem zagniatamy. Jeżeli po wyrobieniu, ciasto nie będzie chciało ładnie się zespoić, możemy dodać troszkę śmietany. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.Jabłka
obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, a następnie na
plasterki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cynamon i cukier
(po kilka łyżek, w zależności od upodobań i kwasowości jabłek) i
gotujemy przez 15 minut.
Po wyjęciu z lodówki całe ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy.
Ma mieć około 1 cm grubości. Za pomocą widelca robimy w nim nakłucia i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 175°C (z
termoobiegiem). Wyjmujemy i nakładamy na to masę jabłkową.
Czas na wierzchnią warstwę ciasta:
2 szklanek mąki, 1/3 tłuszczu i 1/4 szklanki cukru wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
Czas na wierzchnią warstwę ciasta:
2 szklanek mąki, 1/3 tłuszczu i 1/4 szklanki cukru wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
Ponownie
wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 175°C przez około 40 min.
Pod koniec pieczenia można obniżyć temperaturę do 150°C . Po
upieczeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem.
Smacznego :)
Smacznego :)

PYCHOTA !!! Kasia ;*
OdpowiedzUsuń