środa, 28 listopada 2012

Przepyszna szarlotka z kruszonką

Dziś coś 'na słodko', czyli przepyszna szarlotka z kruszonką. Oto przepis:

Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  •  4 szklanki maki
  •  1 duże jajko 
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • ewentualnie kilka łyżek śmietany
  • 1 kg jabłek najlepsze będą słodkie
  • cynamon

Sposób wykonania:

2/3 kostki margaryny siekamy nożem z 2 szklankami mąki. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, żółtko, ubite białko i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy. Jeżeli po wyrobieniu, ciasto nie będzie chciało ładnie się zespoić, możemy dodać troszkę śmietany. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, a następnie na plasterki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cynamon i cukier (po kilka łyżek, w zależności od upodobań i kwasowości jabłek) i gotujemy przez 15 minut.
Po wyjęciu z lodówki całe ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Ma mieć około 1 cm grubości. Za pomocą widelca robimy w nim nakłucia i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 175°C  (z termoobiegiem). Wyjmujemy i nakładamy na to masę jabłkową. 
Czas na wierzchnią warstwę ciasta:
2 szklanek mąki, 1/3 tłuszczu i 1/4 szklanki cukru wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 175°C przez około 40 min. Pod koniec pieczenia można obniżyć temperaturę do 150°C . Po upieczeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem. 

Smacznego :)
 

1 komentarz: