środa, 7 listopada 2012

Gorąca czekolada :)

Składniki:
  • 1/2 l mleka
  • opakowanie słodkiej śmietanki deserowej 30 %
  • 2 tabliczki czekolady /mleczna+gorzka lub 2 gorzkie
 Sposób przygotowania:
Podgrzewamy w garnku mleko (0,5 l) wraz ze śmietanką (całość) do momentu uzyskania gorącego płynu, dodajemy pokruszone wcześniej 2 tabliczki czekolady. Mieszamy cały czas do momentu kiedy czekolada się rozpuści. Przygotowujemy filiżanki i możemy rozkoszować się upajającym smakiem.

*Jeśli chcemy aby czekolada była bardziej gęsta stosujemy mniejszą ilość mleka.
* Jeśli czekolada ma być smakowa, np. cynamonowa, bądź wiśniowa -dodajemy odrobinę cynamonu, bądź syropu wiśniowego
*rozpuszczajmy dobre czekolady -Wedel,Milka itp., nie wyroby czekoladopodobne -wtedy możemy być pewni,że smak będzie idealny
* w zależności od tego czy ktoś lubi bardziej słodko bądź mniej , łączmy czekolady według upodobania - dla łasuchów, którzy lubią słodycz bez przesady dobrym połączeniem jest mleczna+ gorzka 
 *do czekolady możemy dodać gałkę lodów waniliowych i odrobię bitej śmietany - będzie perfekcyjna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz