Składniki:
- 1/2 l mleka
- opakowanie słodkiej śmietanki deserowej 30 %
- 2 tabliczki czekolady /mleczna+gorzka lub 2 gorzkie
Podgrzewamy w garnku mleko (0,5 l) wraz ze
śmietanką (całość) do momentu uzyskania gorącego płynu, dodajemy
pokruszone wcześniej 2 tabliczki czekolady. Mieszamy cały czas do
momentu kiedy czekolada się rozpuści. Przygotowujemy filiżanki i możemy
rozkoszować się upajającym smakiem.
*Jeśli chcemy aby czekolada była bardziej gęsta stosujemy mniejszą ilość mleka.
*Jeśli chcemy aby czekolada była bardziej gęsta stosujemy mniejszą ilość mleka.
* Jeśli czekolada ma być smakowa, np. cynamonowa, bądź wiśniowa -dodajemy odrobinę cynamonu, bądź syropu wiśniowego
*rozpuszczajmy dobre czekolady -Wedel,Milka itp., nie wyroby czekoladopodobne -wtedy możemy być pewni,że smak będzie idealny
*rozpuszczajmy dobre czekolady -Wedel,Milka itp., nie wyroby czekoladopodobne -wtedy możemy być pewni,że smak będzie idealny
*
w zależności od tego czy ktoś lubi bardziej słodko bądź mniej , łączmy
czekolady według upodobania - dla łasuchów, którzy lubią słodycz bez
przesady dobrym połączeniem jest mleczna+ gorzka
*do czekolady możemy dodać gałkę lodów waniliowych i odrobię bitej śmietany - będzie perfekcyjna

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz