Składniki:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 50 g drożdży świeżych
- 350 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Dodatki: 20 dag sera żółtego, 1 duża kulka sera mozarella, inne przypadające do gustu
Sposób wykonania:
W miseczce rozrabiamy 250 ml wody, drożdże i cukier, zostawiamy roztwór na 10 min w ciepłym miejscu. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy 100ml wody rozrobionej z solą, roztwór z drożdżami i oliwę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Jeżeli pizza ma mieć więcej niż 32 cm średnicy lub ma być 'na grubym cieście' to formujemy z ciasta kulkę, skrapiamy wodą, by ciasto się nie zeschło, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2h, jeśli zaś ma być to pizza 'na cienkim cieście', ciasto dzielimy nożem na pół i z połową ciasta robimy to samo co z całym powyżej. Po 2 godzinach ciasto rozgniatamy ręką i formujemy z niego bardzo cieńki okrągły spód (ok. 3 mm). Brzegi zawijamy do środka, takie ciasto kładziemy na dobrze posypaną mąką blachę. Przygotowanym wcześniej sosem do pizzy smarujemy spód, po czym wykładamy go rozdrobnioną mozarellą. Wierzch możemy wyłożyć różnymi dodatkami, posypując całość serem żółtym.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy na sam dół do piekarnika o temp. 200°C na 20-25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz