Składniki:
- 9 płatów makaronu Lasagne
- 4 ząbki czosnku
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
- sól, pieprz
- 1 opakowanie fixu do Spaghetti Bolognese (najlepszy jest z biedronki - Culineo ;p )
- 4 łyżki leju
- 30 dag sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 200 ml mleka
- gałka muszkatałowa
Makaron gotujemy, oddzielamy plastry żeby się nie skleiły. Robimy sos beszamelowy: gotujemy bulion, z mąki i masła robimy złotą zasmażkę, dodajemy ciepłego mleka i bulionu ciągle mieszając, pod koniec doprawiamy gałką muszkatałową. Konsystencja sosu powinna być podobna do konsystencji gęstej śmietany. W drugim garnku podsmażamy na oleju mięso z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy trochę soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży polewamy je fixem rozrobionym w 1 szklance wody.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: makaron-sos z mięsem- beszamel. Z całości składników powinny wyjść 4 warstwy sosów i 3 warstwy makaronu. Ostatnią warstwę- sos beszamelowy posypujemy świeżo startym żółtym serem. Wszystko pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok 20-30 min.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz