środa, 14 listopada 2012

Moja Lasagne Bolognese

Są różne przepisy na to danie, ja mam swój własny wg którego zawsze przygotowuję smaczną Lasagne.

Składniki:
  •  9 płatów makaronu Lasagne
  •  4 ząbki czosnku
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie fixu do Spaghetti Bolognese (najlepszy jest z biedronki - Culineo ;p )
  • 4 łyżki leju
  • 30 dag sera żółtego
sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml mleka
  • gałka muszkatałowa 
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy, oddzielamy plastry żeby się nie skleiły. Robimy sos beszamelowy: gotujemy bulion, z mąki i masła robimy złotą zasmażkę, dodajemy ciepłego mleka i bulionu ciągle mieszając, pod koniec doprawiamy gałką muszkatałową. Konsystencja sosu powinna być podobna do konsystencji gęstej śmietany. W drugim garnku podsmażamy na oleju mięso z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy trochę soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży polewamy je fixem rozrobionym w 1 szklance wody.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: makaron-sos z mięsem- beszamel. Z całości składników powinny wyjść 4 warstwy sosów i 3 warstwy makaronu. Ostatnią warstwę- sos beszamelowy posypujemy świeżo startym żółtym serem. Wszystko pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok 20-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz