Składniki:
- dowolna ilość dużych, starych, najlepiej jak najdłuższych ziemniaków
- 0,5 - 1 l oleju
- sól
- ewentualnie przyprawy
Ziemniaki obieramy, po czym robimy z nich bardzo cieniutkie talarki (nieobrane będą równie smaczne). Moczymy je przez 15-30 min w wodzie, by oddały całą swoją skrobię. Po wyciągnięciu talarków z wody odsączamy je ręcznikiem papierowym i wlewamy najlepiej do garnka lub głębokiej patelni olej na oko tak, by pokrył talarki. Wrzucamy talarki na gorący olej po 1 by się nie posklejały podczas smażenia. Wyjmujemy je dopiero, gdy się zezłocą, odsączając ponownie z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Gotowe chipsy możemy posolić, lub posypać zrobioną wcześniej przyprawą (sól+papryka).
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz