środa, 14 listopada 2012

Gofry z budki

Nie tak łatwo jest zrobić gofry, które przypominają te, które kupujemy w budkach. Sekretem takich gofrów jest rodzaj gofrownicy (gofry robione w starej gofrownicy są dużo smaczniejsze).

Składniki:
  • 1 szklanki mąki 
  • 1 jajko 
  •  2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju albo roztopionej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:

Białko ubić na sztywną pianę, żółtka z cukrem na jasną masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, wlać mleko, olej i żółtka z cukrem, wymieszać. Na sam koniec do ciasta dodać ubite białko, całość delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Gofrownicę porządnie nagrzać, wysmarować tłuszczem i piec gofry na złoty kolor.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz