Składniki:
- 1 kg udek lub skrzydełek z kurczaka
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- olej do głębokiego smażenia
- 6 łyżek granulowanego czosnku
- 5 łyżek słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka pieprzu
- 5 łyżek soli
- 150 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżka proszku do pieczenia
Udka / skrzydełka myjemy, wycieramy żeby nie pozostawić na nich wody, kroimy na części (udka na 2, skrzydełka na 3- 'ogonek' wyrzucamy, zostawiamy tylko najbardziej mięsistą i środkową część),wszystko wrzucamy do miski. Następnie w małym naczyniu z podanych produktów przygotowujemy marynatę 1, posypujemy 1/2 niej mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy całość na 1h do lodówki. Robimy drugą marynatę (dodajemy do niej 1/4 pierwszej), którą polewamy marynowane wcześniej mięso. Do zamykanego naczynia wsypujemy mąkę pszenną, resztę sypkiej marynaty i po kolei wrzucamy kawałki kurczaka, naczynie zamykamy i potrząsamy kilka sekund by całe kawałki były obtoczone mąką. Na głębokim oleju smażymy mięso, po czym zapiekamy je jeszcze przez 15 min w piekarniku o temperaturze 180°C.
Gotowe! ;)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz