czwartek, 8 listopada 2012

Udka i skrzydełka kurczaka z KFC

Zamiast jechać do KFC można samemu w domu zrobić prawie identyczne w smaku ale za to na pewno dużo zdrowsze udka lub skrzydełka w przepysznej chrupiącej panierce. Jak je zrobić? To bardzo proste!

Składniki:
  • 1 kg udek lub skrzydełek z kurczaka
  •  2-3 szklanki mąki pszennej
  • olej do głębokiego smażenia
       Marynata 1:
  • 6 łyżek granulowanego czosnku
  • 5 łyżek słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka pieprzu
  • 5 łyżek soli
      Marynata 2:
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżka proszku do pieczenia
  Sposób wykonania:
Udka / skrzydełka myjemy, wycieramy żeby nie pozostawić na nich wody, kroimy na części (udka na 2, skrzydełka na 3- 'ogonek' wyrzucamy, zostawiamy tylko najbardziej mięsistą i środkową część),wszystko wrzucamy do miski. Następnie w małym naczyniu z podanych produktów przygotowujemy marynatę 1, posypujemy 1/2 niej mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy całość na 1h do lodówki. Robimy drugą marynatę (dodajemy do niej 1/4 pierwszej), którą polewamy marynowane wcześniej mięso. Do zamykanego naczynia wsypujemy mąkę pszenną, resztę sypkiej marynaty i po kolei wrzucamy kawałki kurczaka, naczynie zamykamy i potrząsamy kilka sekund by całe kawałki były obtoczone mąką. Na głębokim oleju smażymy mięso, po czym zapiekamy je jeszcze przez 15 min w piekarniku o temperaturze 180°C. 

Gotowe! ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz