Składniki:
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- woda mineralna gazowana
- olej
- łyżka cynamonu
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i troszkę cynamonu. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę i olej w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (najlepsze proporcje to 200 ml wody + 50 ml oleju) . Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju.
Farsze do naleśników:
* Z białym serem : 1 niewielka kostka sera białego tłustego lub półtłustego roztarta widelcem na gładką masę z dodatkiem 1 jajka i 2 - 3 łyżek cukru. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany. Można też dodać trochę rodzynek.
*Z dżemem jogurtowym: najlepiej smakują naleśniki z dżemem wiśniowym, brzoskwiniowym lub truskawkowym. Dla złagodzenia słodyczy dżemu dobrze jest dodać kilka łyżek dżemu do serka homogenizowanego o podobnym smaku do smaku dżemu.
*O smaku szarlotki: na patelni uprażyć jabłka z cynamonem, wyłożyć nimi naleśnik, zwinąć w trójkąt. Wierzch naleśnika pokryć bitą śmietaną, położyć kulkę lodów waniliowych, posypać cynamonem.
*Bananowo-czekoladowy: 1 banana ugnieść widelcem w miseczce z 5 łyżkami bitej śmietany, papką wyłożyć i zwinąć naleśnik, należy go polać roztopioną wcześniej mleczną czekoladą (1 tabliczkę czekolady rozpuścić z 50 ml mleka)
*Czekoladowy na zimno:naleśnika posmarować po wystygnięciu nutellą, zwinąć, wierzch pokryć bitą śmietaną, położyć 1 kulkę lodów czekoladowych
smacznego ;)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz