sobota, 10 listopada 2012

Sos czosnkowy, tzatziki i śródziemnomorski

Do różnego rodzaju dań robię zwykle jeden z trzech rodzajów sosów:

1. Sos czosnkowy

Składniki:
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa TZATZIKI (Prymat)
Majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem, wyciskamy czosnek, na koniec dodajemy tyle przyprawy ile uważamy za słuszne.

2. Sos tzatziki

Składniki:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 zielonego ogórka
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka wyciśniętego soku z cytryny
Ogórek trzemy na tarce (na grubych oczkach), solimy, odstawiamy na chwilę, by pozbyły się całej wody, wyciskamy. W miseczce mieszamy jogurt, 3 ząbki wyciśniętego czosnku, sok z cytryny, sól , pieprz i na końcu tarte ogórki. Całość mieszamy, doprawiamy jeszcze jeśli jest to konieczne.

3. Sos śródziemnomorski

Składniki:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • łyżka wody
  • łyżeczka drobno siekanej, świeżej pietruszki
Sposób wykonania:

Majonez, ketchup, wodę, sól i pieprz mieszamy, całość posypujemy odrobiną pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz