Do różnego rodzaju dań robię zwykle jeden z trzech rodzajów sosów:
1. Sos czosnkowy
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa TZATZIKI (Prymat)
Majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem, wyciskamy czosnek, na koniec dodajemy tyle przyprawy ile uważamy za słuszne.
2. Sos tzatziki
Składniki:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 zielonego ogórka
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- łyżka wyciśniętego soku z cytryny
Ogórek trzemy na tarce (na grubych oczkach), solimy, odstawiamy na chwilę, by pozbyły się całej wody, wyciskamy. W miseczce mieszamy jogurt, 3 ząbki wyciśniętego czosnku, sok z cytryny, sól , pieprz i na końcu tarte ogórki. Całość mieszamy, doprawiamy jeszcze jeśli jest to konieczne.
3. Sos śródziemnomorski
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- sól
- pieprz
- łyżka wody
- łyżeczka drobno siekanej, świeżej pietruszki
Sposób wykonania:
Majonez, ketchup, wodę, sól i pieprz mieszamy, całość posypujemy odrobiną pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz