środa, 5 grudnia 2012

Świąteczne kuleczki w boczku

Ostatnio trochę eksperymentowałam w kuchni z mięsem mielonym 'w roli głównej'. Zrobiłam pyszne kuleczki ze śliwką owinięte plastrami boczku. Oto przepis na łatwą, ciepłą przekąskę (ok 12 kulek):

Składniki:
  • 4 garście mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1/2 średniej wielkości pokrojonej w niewielką kostkę cebuli
  • 12 suszonych śliwek
  • 12 długich, cienkich plasterków boczku
Sposób wykonania:

Mięso mielone, czosnek, cebulę, jajko, sól i pieprz łączymy. Z każdej garstki mięsa oddzielamy po 3 kulki. Do każdej z nich wkładamy śliwkę i dokładnie ją 'zamykamy' w środku, by nie wypłynęła podczas pieczenia. Każdą kulkę owijamy 1 plasterkiem boczku i wykładamy na folię aluminiową umieszczoną w blaszce. Kuleczki pieczemy pod przykryciem przez ok 40 min w 180°C.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz