Składniki:
- 0.5 kg mielonego mięsa wołowego
- 100g bułki tartej
- przyprawa KEBAB SHOARMA (Kamis)
- przyprawa KEBAB-GYROS (Prymat)
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta bazylii
- pieprz
- szczypta imbiru
- łyżka słodkiej papryki
- szczypta kolendry
- skórka z 1/4 cytryny
- troszkę suszonej mięty (składnik niekonieczny)
- sól
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, przyprawy,sól i pieprz dodajemy do mięsa wg uznania tak, by kebab nie był zbyt słony ale też zbyt mdły. Całość formujemy w stożek (tak, jak w kebab barach), poklepujemy rękami, by mięso się dobrze zbiło i zawijamy w folię aluminiową. Kebaba pieczemy przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, po czym zdejmujemy folię i nożem okrajamy mięso z plasterków. Takie plastry mięsa wykładamy na blaszkę i podpiekamy jeszcze przez 10-15 min.
Takie mięso doskonale komponuje się z frytkami, lub w bułce z warzywami i sosem czosnkowym :)
turkey kebab!
OdpowiedzUsuńGówno wyszło takie że nawet się nie dało ściąć mięsa na płaty. W pizde z takimi przepisami. Zdjęcie ściągnięte z neta.
OdpowiedzUsuńChuj ci w dupe baranie
Usuńmięsa nie dało się nawet pokroić
OdpowiedzUsuń