czwartek, 8 listopada 2012

Domowy kebab

Zawsze na obiad przygotowywałam gyros drobiowy, ponieważ nie wiedziałam, jak powstaje taki typowy turecki kebab grillowany w specjalnym opiekaczu.. Jednak ostatnio znalazłam sposób na prawdziwego wołowego kebaba. Mimo, że nie mam opiekacza, łatwo można go przyrządzić w piekarniku, Oto przepis:

Składniki:
  • 0.5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 100g bułki tartej
  • przyprawa KEBAB SHOARMA (Kamis)
  • przyprawa KEBAB-GYROS (Prymat)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta bazylii
  • pieprz
  • szczypta imbiru
  • łyżka słodkiej papryki
  • szczypta kolendry
  • skórka z 1/4 cytryny
  • troszkę suszonej mięty (składnik niekonieczny)
  • sól
Sposób wykonania:

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, przyprawy,sól i pieprz dodajemy do mięsa wg uznania tak, by kebab nie był zbyt słony ale też zbyt mdły. Całość formujemy w stożek (tak, jak w kebab barach), poklepujemy rękami, by mięso się dobrze zbiło i zawijamy w folię aluminiową. Kebaba pieczemy przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, po czym zdejmujemy folię i nożem okrajamy mięso z plasterków. Takie plastry mięsa wykładamy na blaszkę i podpiekamy jeszcze przez 10-15 min. 

Takie mięso doskonale komponuje się z frytkami, lub w bułce z warzywami i sosem czosnkowym :)


4 komentarze:

  1. Gówno wyszło takie że nawet się nie dało ściąć mięsa na płaty. W pizde z takimi przepisami. Zdjęcie ściągnięte z neta.

    OdpowiedzUsuń
  2. mięsa nie dało się nawet pokroić

    OdpowiedzUsuń