Składniki:
1. Ciasto
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
- sól
2. Farsz
- 2 opakowania szpinaku
- 30 dag białego sera
- 1 ser typu feta
- 6-8 ząbków czosnku
- pieprz, vegeta do smaku
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto połączyć (wodę dodawać stopniowo kontrolując lepkość ciasta), ugniatać aż ciasto zrobi się gładkie, pulchne i będzie samo 'odchodziło' od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na 20 min w ciepłym miejscu, żeby odpoczęło. W tym czasie na patelni podsmażyć szpinak tak, żeby odparowała z niego cała woda. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, vegetę oraz ser feta. Całość dokładnie połączyć i mieszać do czasu aż farsz będzie gęsty. Po usmażeniu szpinak odstawić w chłodne miejsce, aby całkowicie ostygł. Kiedy farsz będzie zimny, możemy dodać do niego biały ser i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Szpinak nie powinien mieć rzadkiej konsystencji. Jeśli jednak tak jest, należy dodać do niego więcej białego sera lub ewentualnie odrobinę tartej bułki. Ciasto na pierogi wałkujemy na grubość ok 2 mm, literatką (200ml) wyciskamy krążki, do środka dajemy farsz (1 łyżeczkę do herbaty) i sklejamy zaczynając od środka, kończąc po bokach. Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Należy pamiętać, aby co jakiś czas je zamieszać, inaczej przykleją się do dna i rozpadną lub rozgotują. Pierogi są ugotowane wtedy, gdy wynurzą się na powierzchnię wody. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz