Składniki:
- 1 opakowanie makaronu (najlepiej rurki)
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 opakowania szpinaku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 150-200 g ulubionej szynki lub salami
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 g serka topionego (smak śmietankowy lub np. gouda/emmentaler)
- 1 serek pleśniowy
- 3-4 plastry sera cheddar
- 20-30 dag żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
- 150 ml wody
- pieprz, vegeta do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować (powinien być tylko w połowie ugotowany, nawet nie al dente), wyłożyć nim naczynie żaroodporne. Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć, połowę odłożyć. Do reszty piersi dodać rozmrożony szpinak, czosnek oraz pokrojone w paski pomidory. Całość podsmażyć i wyłożyć na połowę makaronu. Resztą kurczaka posypać drugą część makaronu, a następnie wyłożyć salami/szynkę. Całą zapiekankę posypać żółtym, startym serem. W międzyczasie należy przygotować sos. Do garnka wlewamy śmietankę i wodę. Dodajemy serek topiony, pleśniowy i cheddar. Całość mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje pamiętając o tym aby śmietanka się nie zważyła. Jeśli sos po długim czasie mieszania nie zgęstnieje należy stopniowo dolewać mąkę rozrobioną w wodzie. Sos powinien mieć konsystencję roztopionej lejącej się czekolady. Kiedy sos odpowiednio zgęstnieje, należy dodać vegetę i pieprz. Makaron polać sosem, po czym całość wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piec ok 25 min. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz