czwartek, 5 listopada 2015

Zapiekanka makaronowa pół na pół

Jeśli chcesz zrobić zapiekankę makaronową a nie możesz się zdecydować czy zrobić wersję wegetariańską, czy dla mięsożercy, ten przepis jest idealnym rozwiązaniem Twojego problemu. Polecam :)

Składniki:


  • 1 opakowanie makaronu (najlepiej rurki)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 opakowania szpinaku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 150-200 g ulubionej szynki lub salami
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g serka topionego (smak śmietankowy lub np. gouda/emmentaler)
  • 1 serek pleśniowy 
  • 3-4 plastry sera cheddar
  • 20-30 dag żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
  • 150 ml wody
  • pieprz, vegeta do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować (powinien być tylko w połowie ugotowany, nawet nie al dente), wyłożyć nim naczynie żaroodporne. Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć, połowę odłożyć. Do reszty piersi dodać rozmrożony szpinak, czosnek oraz pokrojone w paski pomidory. Całość podsmażyć i wyłożyć na połowę makaronu. Resztą kurczaka posypać drugą część makaronu, a następnie wyłożyć salami/szynkę. Całą zapiekankę posypać żółtym, startym serem. W międzyczasie należy przygotować sos. Do garnka wlewamy śmietankę i wodę. Dodajemy serek topiony, pleśniowy i cheddar. Całość mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje pamiętając o tym aby śmietanka się nie zważyła. Jeśli sos po długim czasie mieszania nie zgęstnieje należy stopniowo dolewać mąkę rozrobioną w wodzie. Sos powinien mieć konsystencję roztopionej lejącej się czekolady. Kiedy sos odpowiednio zgęstnieje, należy dodać vegetę i pieprz. Makaron polać sosem, po czym całość wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piec ok 25 min. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz