piątek, 6 listopada 2015

Garnek głodnego studenta

Te danie jest dedykowane dla osób które lubią proste, szybkie przepisy a w dodatku mogą zjeść dużo za niewielkie pieniądze. Do przygotowania tej sytej potrawy wystarczą tylko 3 składniki i gwarantuję, że uda się ona każdemu, nawet najbardziej niezdarnemu kucharzowi ;)

Składniki:


  • 0,5 kg karczku lub surowego boczku
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 cebule
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę mniej więcej 1x1 cm, podsmażamy na smalcu lub oleju. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki  (pamiętajcie, aby nie były zbyt miękkie). Cebule kroimy w grube piórka. Kiedy mięso się już podsmaży doprawiamy je solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie i rozmaryn). Do doprawionego mięsa dodajemy cebulę i dusimy wszystko pod przykryciem aż zmięknie. Na koniec wrzucamy ziemniaczki, całość chwilę podsmażamy i ponownie doprawiamy jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz