Składniki:
- 0,5 kg karczku lub surowego boczku
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 4 cebule
- sól, pieprz, ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę mniej więcej 1x1 cm, podsmażamy na smalcu lub oleju. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki pokrojone w ćwiartki (pamiętajcie, aby nie były zbyt miękkie). Cebule kroimy w grube piórka. Kiedy mięso się już podsmaży doprawiamy je solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (ja dodaję majeranek, zioła prowansalskie i rozmaryn). Do doprawionego mięsa dodajemy cebulę i dusimy wszystko pod przykryciem aż zmięknie. Na koniec wrzucamy ziemniaczki, całość chwilę podsmażamy i ponownie doprawiamy jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz