Święta tuż tuż.. przydałoby się zrobić coś do barszczu - mam na myśli uszka z prawdziwymi grzybami mmmm pyszności! Oto przepis na uszka w moim wykonaniu:
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- sól
- woda
Farsz:
- 30 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy farsz- grzyby
wsypujemy do małego rondelka, gotujemy je i mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na maśle
z dodatkiem soli. Do cebuli dodajemy grzyby i tyle bułki tartej, aby farsz nie był
zbyt rzadki. Gdy nasze nadzienie będzie stygło, możemy zabrać się za
przygotowanie ciasta. Mąkę sypiemy na blat albo deske, dodajemy sól i wodę.. Ciasto ma mieć gęstość
ciasta na pierogi. Jeśli nie będziemy od razu wyrabiać uszek, ciasto
należy przykryć, ponieważ lubi schnąć. Wałkujemy kawałek masy na grubość 1-2 mm i małymi literatkami wykrajamy krążki. Nakładamy łyżeczką farsz, sklejamy tak jak pierogi tyle że dodatkowo sklejamy ze sobą oba brzegi. Gotowe uszka gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz