poniedziałek, 17 grudnia 2012

Uszka z grzybami

Święta tuż tuż.. przydałoby się zrobić coś do barszczu - mam na myśli uszka z prawdziwymi grzybami mmmm pyszności! Oto przepis na uszka w moim wykonaniu:

Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • sól
  • woda
Farsz:
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy farsz- grzyby wsypujemy do małego rondelka, gotujemy je i mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na maśle z dodatkiem soli. Do cebuli dodajemy grzyby i tyle bułki tartej, aby farsz nie był zbyt rzadki. Gdy nasze nadzienie będzie stygło, możemy zabrać się za przygotowanie ciasta. Mąkę sypiemy na blat albo deske, dodajemy sól i wodę.. Ciasto ma mieć gęstość ciasta na pierogi. Jeśli nie będziemy od razu wyrabiać uszek, ciasto należy przykryć, ponieważ lubi schnąć. Wałkujemy kawałek masy na grubość 1-2 mm i małymi literatkami wykrajamy krążki. Nakładamy łyżeczką farsz, sklejamy tak jak pierogi tyle że dodatkowo sklejamy ze sobą oba brzegi. Gotowe uszka gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju.

Smacznego! ;)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz