sobota, 22 grudnia 2012

Kruche ciasteczka korzenne

Na wigilijnym stole na pewno nie może zabraknąć przepysznych kruchych ciasteczek o wspaniałym aromacie piernika i cynamonu. Od 4 lat na święta piekę 3 blachy tych cudownych smakołyków. Oto przepis na 3 blaszki ciastek:

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej, wszystko zależy od własnych upodobań)
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 2 duże żółtka
  • 3-4 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżka cynamonu
Sposób wykonania:
Przyprawy mieszamy z przesianą przez sito mąką i proszkiem do pieczenia, tą czynność wykonujemy na stolnicy. W 'kupce' mąki robimy spory dołek, w który wbijamy jajka. Całość siekamy z margaryną, następnie ugniatamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy stopniowo troszeczkę mąki. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 min do lodówki. W tym czasie blaszkę należy wysmarować dokładnie margaryną i posypać mąką. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na niewielkie porcje i wałkujemy kolejno po jednej (na grubość ok 1cm), następnie wyciskamy foremkami wzory. Wyciśnięte formy układamy na blaszce, po czym wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut i pieczemy w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić jeszcze na blaszce do ostygnięcia. Możemy je przyozdobić, lub przez jeszcze ciepłe ciasteczka przewlec sznureczek i powiesić je na choince.




Gotowe! :)

 http://bi.gazeta.pl/im/0b/c0/c6/z13025291AA,Ciasteczka-korzenne.jpg


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz