środa, 23 marca 2016

Makaron po chińsku

Dzisiaj danie dla smakoszy kuchni azjatyckiej. Jest proste w przygotowaniu a składniki można mieszać wg swojego pomysłu. Ja wybrałam kurczaka i krewetki ale opcji jest bardzo dużo, można dodać mięso w jakim gustujecie lub zrobić to danie jarskim. :)

Składniki:


  • 1 paczka makaronu sojowego 
  • garstka grzybów mun 
  • 1 papryka czerwona krojona w paski
  • 1 marchew krojona w paseczki wielkości i grubości zapałki
  • 1 cebula krojona w piórka
  • 10 dag kapusty białej lub piekinskiej
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 20 dag krewetek
  • sos sojowy
  • 3 łyżki oleju sezamowego lub innego, który jest przeznaczony do dań z woka

Sposób przygotowania:

Na oleju smażymy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę, oraz krewetki. Kiedy całość się usmaży, dodajemy warzywa. Podlewamy to odrobiną sosu sojowego (ok 2 łyżki), dusimy. W trakcie duszenia gotujemy makaron, odcedzamy, co najważniejsze- musimy go zahartować, żeby z dania nie wyszła papka. kiedy warzywa podduszą nam się z mięsem, dodajemy do woka makaron. Całość mieszamy z 1 łyżką oleju którego używaliśmy do smażenia mięsa i w razie potrzeby jeśli danie nie jest wystarczająco doprawione, dodajemy trochę sosu sojowego, podsmażamy wszystko przez chwilę i gotowe! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz