Składniki:
- kurczak najlepiej średniej wielkości (powinien być taki, żeby zmieścił nam się do piekarnika)
- przyprawa "Delikat do mięs" (koniecznie należy wybrać tą w czerwonym opakowaniu)
- szczypta soli "peklosól" i pieprzu
- 1 kostka rosołowa (drobiowa)
- 0,5l słoik napełniony do połowy wodą
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, nadmiar wody wycieramy, aby przyprawa nam się równomiernie rozprowadziła. Kurczaka najlepiej jest zamarynować dzień przed przyrządzeniem, ponieważ jest wtedy znacznie lepszy i bardziej aromatyczny, a skórka jest bardziej chrupiąca. Tak więc oszuszonego kurczaka nacieramy bardzo dokładnie przygotowaną wcześniej mieszanką delikatu, soli peklowej i pieprzu, wkładamy do miski, szczelnie zamykamy folią spożywczą przezroczystą i odstawiamy do lodówki na ok 24 h. Następnego dnia, kiedy chcemy już upiec kurczaka na blachę nalewamy ok 1 litra wody, do słoika z 0,5l wody wkładamy kostkę rosołową, po czym nabijamy na słoik kurczaka. Całość umieszczamy po środku blachy i pieczemy przez ok 80min w temperaturze 200°C.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz