sobota, 27 lipca 2013

Pyszne stripsy z KFC

KFC tym razem nie bardzo się namęczyło, żeby stworzyć recepturę panierki do pysznych drobiowych stripsów, które dodawane są do m.in. kubełków, longerów, wrapów itd, a recepturę tą odkryłam łącząc kilkukrotnie przeróżne składniki już za trzecim razem. Dzielę się nią z wami i życzę smacznego :)

Składniki:
  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 200g mąki typu 500
  • ponad pół łyżki proszku do pieczenia
  • łyżeczka imbiru
  • łyżka suszonego czosnku granulowanego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • łyżka białego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • olej do głębokiego smażenia 1 szklanka wody w miseczce
Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Mąkę, proszek do pieczenia, paprykę, sól, pieprz, czosnek i imbir wymieszać w miseczce. W tym czasie olej powinien się nagrzewać na niezbyt dużym ogniu. Kawałki kurczaka obtaczać kolejno w panierce, wodzie, jeszcze raz w panierce, jeszcze raz w wodzie i w panierce. Piersi powinny być obtoczone w panierce trzykrotnie. Tak zapanierowane piersi wrzucamy do rozgrzanego oleju na ok 7 min do uzyskania złocistego koloru.

Gotowe! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz