Składniki:
- 6 ciepłych jajek (chodzi o to żeby zostały wyjęte i położone w ciepłe miejsce na przynajmniej 5 h przed zrobieniem ciasta)
- szklanka cukru
- łyżka mąki
- 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
- 3 szklanki łuskanego uprażonego słonecznika
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka ciemnego kakao
- 1,5 puszki masy krówkowej lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego!!)
- 0,5 kostki margaryny (tak samo jak jajka musi być ciepła)
- margaryna i mąka do wysmarowania i posypania blachy
Robimy biszkopt- do naczynia w którym będziemy miksować ciasto wlewamy oddzielone od żółtek białka, żółtka wlewamy do szklanki. Ubijamy białka na sztywną masę, po czym powoli dodajemy pojedynczo żółtka i wsypujemy cukier. Taka masa musi się ubijać przez conajmniej 15 min mikserem na średnich obrotach. Po 15-20 min wyłączamy mikser, przez sito przesiewamy do masy budynie, proszek do pieczenia, kakao i mąkę, całość lekko mieszamy drewnianą łyżką. tak przygotowaną masę wlewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną mąką blachę. Ważne by ciasto było w stanie nienaruszonym zanim włożymy je do piekarnika, tzn żeby nie obijać o nic blachą ani nie uderzać niczym w blaszkę. Biszkopt wstawiamy do piekarnika na 30 min, by w temp. 200°C mógł sobie spokojnie wyrosnąć. W czasie kiedy biszkopt się piecze margarynę miksujemy na białą maź, po czym dodajemy masę krówkową i wszystko jeszcze raz łączymy miksując do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy slonecznik tak, by została nam jeszcze garstka do posypania. Kiedy biszkopt się upiecze wyciągamy blaszkę i pozostawiamy go w niej do ostygnięcia. Po ostygnięciu biszkopt prekroić na pół, wysmarować obie połówki z jednej strony masą i położyć jedną na drugą tak, by na wierzchu drugiego ciasta była masa. Na koniec całość posypujemy słonecznikiem, który wcześneij zostawiliśmy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz