niedziela, 10 lutego 2013

Ciasto słonecznikowe

Moje ulubione ciasto to oczywiście ciasto słonecznikowe, można je zrobić dosyć szybko, jednak sposób jego wykonania nie jest prosty, ponieważ bazą w cieście jest biszkopt, który nie każdemu wychodzi.

Składniki:
  • 6 ciepłych jajek (chodzi o to żeby zostały wyjęte i położone w ciepłe miejsce na przynajmniej  5 h przed zrobieniem ciasta)
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki 
  • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • 3 szklanki łuskanego uprażonego słonecznika
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka ciemnego kakao
  • 1,5 puszki masy krówkowej lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego!!)
  • 0,5 kostki margaryny (tak samo jak jajka musi być ciepła)
  • margaryna i mąka do wysmarowania i posypania blachy
Sposób wykonania:
Robimy biszkopt- do naczynia w którym będziemy miksować ciasto wlewamy oddzielone od żółtek białka, żółtka wlewamy do szklanki. Ubijamy białka na sztywną masę, po czym powoli dodajemy pojedynczo żółtka i wsypujemy cukier. Taka masa musi się ubijać przez conajmniej 15 min mikserem na średnich obrotach. Po 15-20 min wyłączamy mikser, przez sito przesiewamy do masy budynie, proszek do pieczenia, kakao i mąkę, całość lekko mieszamy drewnianą łyżką. tak przygotowaną masę wlewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną mąką blachę. Ważne by ciasto było w stanie nienaruszonym zanim włożymy je do piekarnika, tzn żeby nie obijać o nic blachą ani nie uderzać niczym w blaszkę. Biszkopt wstawiamy do piekarnika na 30 min, by w temp. 200°C mógł sobie spokojnie wyrosnąć. W czasie kiedy biszkopt się piecze margarynę miksujemy na białą maź, po czym dodajemy masę krówkową i wszystko jeszcze raz łączymy miksując do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy slonecznik tak, by została nam jeszcze garstka do posypania. Kiedy biszkopt się upiecze wyciągamy blaszkę i pozostawiamy go w niej do ostygnięcia. Po ostygnięciu biszkopt prekroić na pół, wysmarować obie połówki z jednej strony masą i położyć jedną na drugą tak, by na wierzchu drugiego ciasta była masa. Na koniec całość posypujemy słonecznikiem, który wcześneij zostawiliśmy.

Smacznego :)

środa, 9 stycznia 2013

Spaghetti carbonara

Dzisiaj kuchnia włoska- moje ulubione spaghetti carbonara. Podaję przepis:

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • 30 dag wędzonego boczku
  • łyżka mąki
  • 2 szklanki mleka lub śmietanki do zup i sosów 12%
  • łyżeczka vegety
  • pieprz
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy.Boczek kroimy w małą kostkę,podsmażamy na patelni,wlewamy mleko/śmietankę rozrobione z mąką,mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Sos przyprawiamy wg upodobań pieprzem i vegetą, po czym polewamy nim makaron.

Smacznego :)

sobota, 22 grudnia 2012

Kruche ciasteczka korzenne

Na wigilijnym stole na pewno nie może zabraknąć przepysznych kruchych ciasteczek o wspaniałym aromacie piernika i cynamonu. Od 4 lat na święta piekę 3 blachy tych cudownych smakołyków. Oto przepis na 3 blaszki ciastek:

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej, wszystko zależy od własnych upodobań)
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 2 duże żółtka
  • 3-4 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżka cynamonu
Sposób wykonania:
Przyprawy mieszamy z przesianą przez sito mąką i proszkiem do pieczenia, tą czynność wykonujemy na stolnicy. W 'kupce' mąki robimy spory dołek, w który wbijamy jajka. Całość siekamy z margaryną, następnie ugniatamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy stopniowo troszeczkę mąki. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 min do lodówki. W tym czasie blaszkę należy wysmarować dokładnie margaryną i posypać mąką. Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na niewielkie porcje i wałkujemy kolejno po jednej (na grubość ok 1cm), następnie wyciskamy foremkami wzory. Wyciśnięte formy układamy na blaszce, po czym wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut i pieczemy w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić jeszcze na blaszce do ostygnięcia. Możemy je przyozdobić, lub przez jeszcze ciepłe ciasteczka przewlec sznureczek i powiesić je na choince.




Gotowe! :)

 http://bi.gazeta.pl/im/0b/c0/c6/z13025291AA,Ciasteczka-korzenne.jpg


poniedziałek, 17 grudnia 2012

Uszka z grzybami

Święta tuż tuż.. przydałoby się zrobić coś do barszczu - mam na myśli uszka z prawdziwymi grzybami mmmm pyszności! Oto przepis na uszka w moim wykonaniu:

Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • sól
  • woda
Farsz:
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy farsz- grzyby wsypujemy do małego rondelka, gotujemy je i mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na maśle z dodatkiem soli. Do cebuli dodajemy grzyby i tyle bułki tartej, aby farsz nie był zbyt rzadki. Gdy nasze nadzienie będzie stygło, możemy zabrać się za przygotowanie ciasta. Mąkę sypiemy na blat albo deske, dodajemy sól i wodę.. Ciasto ma mieć gęstość ciasta na pierogi. Jeśli nie będziemy od razu wyrabiać uszek, ciasto należy przykryć, ponieważ lubi schnąć. Wałkujemy kawałek masy na grubość 1-2 mm i małymi literatkami wykrajamy krążki. Nakładamy łyżeczką farsz, sklejamy tak jak pierogi tyle że dodatkowo sklejamy ze sobą oba brzegi. Gotowe uszka gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju.

Smacznego! ;)

 

środa, 5 grudnia 2012

Świąteczne kuleczki w boczku

Ostatnio trochę eksperymentowałam w kuchni z mięsem mielonym 'w roli głównej'. Zrobiłam pyszne kuleczki ze śliwką owinięte plastrami boczku. Oto przepis na łatwą, ciepłą przekąskę (ok 12 kulek):

Składniki:
  • 4 garście mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1/2 średniej wielkości pokrojonej w niewielką kostkę cebuli
  • 12 suszonych śliwek
  • 12 długich, cienkich plasterków boczku
Sposób wykonania:

Mięso mielone, czosnek, cebulę, jajko, sól i pieprz łączymy. Z każdej garstki mięsa oddzielamy po 3 kulki. Do każdej z nich wkładamy śliwkę i dokładnie ją 'zamykamy' w środku, by nie wypłynęła podczas pieczenia. Każdą kulkę owijamy 1 plasterkiem boczku i wykładamy na folię aluminiową umieszczoną w blaszce. Kuleczki pieczemy pod przykryciem przez ok 40 min w 180°C.

Smacznego :)

środa, 28 listopada 2012

Przepyszna szarlotka z kruszonką

Dziś coś 'na słodko', czyli przepyszna szarlotka z kruszonką. Oto przepis:

Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  •  4 szklanki maki
  •  1 duże jajko 
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • ewentualnie kilka łyżek śmietany
  • 1 kg jabłek najlepsze będą słodkie
  • cynamon

Sposób wykonania:

2/3 kostki margaryny siekamy nożem z 2 szklankami mąki. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, żółtko, ubite białko i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy. Jeżeli po wyrobieniu, ciasto nie będzie chciało ładnie się zespoić, możemy dodać troszkę śmietany. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, a następnie na plasterki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cynamon i cukier (po kilka łyżek, w zależności od upodobań i kwasowości jabłek) i gotujemy przez 15 minut.
Po wyjęciu z lodówki całe ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Ma mieć około 1 cm grubości. Za pomocą widelca robimy w nim nakłucia i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 175°C  (z termoobiegiem). Wyjmujemy i nakładamy na to masę jabłkową. 
Czas na wierzchnią warstwę ciasta:
2 szklanek mąki, 1/3 tłuszczu i 1/4 szklanki cukru wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 175°C przez około 40 min. Pod koniec pieczenia można obniżyć temperaturę do 150°C . Po upieczeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem. 

Smacznego :)
 

środa, 21 listopada 2012

Domowe Lay's

Dzisiaj łatwy przepis na ulubioną przekąskę - chipsy.

Składniki:
  • dowolna ilość dużych, starych, najlepiej jak najdłuższych ziemniaków
  • 0,5 - 1 l oleju
  • sól
  • ewentualnie przyprawy
Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, po czym robimy z nich bardzo cieniutkie talarki (nieobrane będą równie smaczne). Moczymy je przez 15-30 min w wodzie, by oddały całą swoją skrobię. Po wyciągnięciu talarków z wody odsączamy je ręcznikiem papierowym i wlewamy najlepiej do garnka lub głębokiej patelni olej na oko tak, by pokrył talarki. Wrzucamy talarki na gorący olej po 1 by się nie posklejały podczas smażenia. Wyjmujemy je dopiero, gdy się zezłocą, odsączając ponownie z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Gotowe chipsy możemy posolić, lub posypać zrobioną wcześniej przyprawą (sól+papryka).

Smacznego ;)