środa, 28 listopada 2012

Przepyszna szarlotka z kruszonką

Dziś coś 'na słodko', czyli przepyszna szarlotka z kruszonką. Oto przepis:

Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  •  4 szklanki maki
  •  1 duże jajko 
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • ewentualnie kilka łyżek śmietany
  • 1 kg jabłek najlepsze będą słodkie
  • cynamon

Sposób wykonania:

2/3 kostki margaryny siekamy nożem z 2 szklankami mąki. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, żółtko, ubite białko i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy. Jeżeli po wyrobieniu, ciasto nie będzie chciało ładnie się zespoić, możemy dodać troszkę śmietany. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, a następnie na plasterki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy cynamon i cukier (po kilka łyżek, w zależności od upodobań i kwasowości jabłek) i gotujemy przez 15 minut.
Po wyjęciu z lodówki całe ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Ma mieć około 1 cm grubości. Za pomocą widelca robimy w nim nakłucia i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 175°C  (z termoobiegiem). Wyjmujemy i nakładamy na to masę jabłkową. 
Czas na wierzchnią warstwę ciasta:
2 szklanek mąki, 1/3 tłuszczu i 1/4 szklanki cukru wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 175°C przez około 40 min. Pod koniec pieczenia można obniżyć temperaturę do 150°C . Po upieczeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem. 

Smacznego :)
 

środa, 21 listopada 2012

Domowe Lay's

Dzisiaj łatwy przepis na ulubioną przekąskę - chipsy.

Składniki:
  • dowolna ilość dużych, starych, najlepiej jak najdłuższych ziemniaków
  • 0,5 - 1 l oleju
  • sól
  • ewentualnie przyprawy
Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, po czym robimy z nich bardzo cieniutkie talarki (nieobrane będą równie smaczne). Moczymy je przez 15-30 min w wodzie, by oddały całą swoją skrobię. Po wyciągnięciu talarków z wody odsączamy je ręcznikiem papierowym i wlewamy najlepiej do garnka lub głębokiej patelni olej na oko tak, by pokrył talarki. Wrzucamy talarki na gorący olej po 1 by się nie posklejały podczas smażenia. Wyjmujemy je dopiero, gdy się zezłocą, odsączając ponownie z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Gotowe chipsy możemy posolić, lub posypać zrobioną wcześniej przyprawą (sól+papryka).

Smacznego ;)

środa, 14 listopada 2012

Moja Lasagne Bolognese

Są różne przepisy na to danie, ja mam swój własny wg którego zawsze przygotowuję smaczną Lasagne.

Składniki:
  •  9 płatów makaronu Lasagne
  •  4 ząbki czosnku
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie fixu do Spaghetti Bolognese (najlepszy jest z biedronki - Culineo ;p )
  • 4 łyżki leju
  • 30 dag sera żółtego
sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml mleka
  • gałka muszkatałowa 
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy, oddzielamy plastry żeby się nie skleiły. Robimy sos beszamelowy: gotujemy bulion, z mąki i masła robimy złotą zasmażkę, dodajemy ciepłego mleka i bulionu ciągle mieszając, pod koniec doprawiamy gałką muszkatałową. Konsystencja sosu powinna być podobna do konsystencji gęstej śmietany. W drugim garnku podsmażamy na oleju mięso z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy trochę soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży polewamy je fixem rozrobionym w 1 szklance wody.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: makaron-sos z mięsem- beszamel. Z całości składników powinny wyjść 4 warstwy sosów i 3 warstwy makaronu. Ostatnią warstwę- sos beszamelowy posypujemy świeżo startym żółtym serem. Wszystko pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok 20-30 min.

Gofry z budki

Nie tak łatwo jest zrobić gofry, które przypominają te, które kupujemy w budkach. Sekretem takich gofrów jest rodzaj gofrownicy (gofry robione w starej gofrownicy są dużo smaczniejsze).

Składniki:
  • 1 szklanki mąki 
  • 1 jajko 
  •  2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju albo roztopionej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:

Białko ubić na sztywną pianę, żółtka z cukrem na jasną masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, wlać mleko, olej i żółtka z cukrem, wymieszać. Na sam koniec do ciasta dodać ubite białko, całość delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Gofrownicę porządnie nagrzać, wysmarować tłuszczem i piec gofry na złoty kolor.

Smacznego :)



niedziela, 11 listopada 2012

Pizza jak z pieca

Jest to przepis na pizzę, która smakuje prawie identycznie jak z pieca w pizzerii.

Składniki:
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 350 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
Sos do pizzy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka ketchupu, łyżka suszonej bazylii i majeranku

Dodatki: 20 dag sera żółtego, 1 duża kulka sera mozarella, inne przypadające do gustu

Sposób wykonania:
W miseczce rozrabiamy 250 ml wody, drożdże i cukier, zostawiamy roztwór na 10 min w ciepłym miejscu. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy 100ml wody rozrobionej z solą, roztwór z drożdżami i oliwę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Jeżeli pizza ma mieć więcej niż 32 cm średnicy lub ma być 'na grubym cieście' to formujemy z ciasta kulkę, skrapiamy wodą, by ciasto się nie zeschło, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2h, jeśli zaś ma być to pizza 'na cienkim cieście', ciasto dzielimy nożem na pół i z połową ciasta robimy to samo co z całym powyżej. Po 2 godzinach ciasto rozgniatamy ręką i formujemy z niego bardzo cieńki okrągły spód (ok. 3 mm). Brzegi zawijamy do środka, takie ciasto kładziemy na dobrze posypaną mąką blachę. Przygotowanym wcześniej sosem do pizzy smarujemy spód, po czym wykładamy go rozdrobnioną mozarellą. Wierzch możemy wyłożyć różnymi dodatkami, posypując całość serem żółtym.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy na sam dół do piekarnika o temp. 200°C na 20-25 min.

Najlepsze kanapki na świecie

Do szkoły, do pracy, w podróż... Taka kanapka może zaspokoić głód i zamienić zwykły rytuał posiłku w chwilę przyjemności dla podniebienia.

Składniki (na jedną kanapkę):
  • 1 kromka pieczywa ciemnego
  •  pół garstki mieszanki sałat (dobra jest mieszanka sałat z biedronki)
  • plasterek sera żółtego
  • plasterek szynki koniecznie drobiowej lub polędwicy łososiowej
  • plasterek pomidora
  • łyżka kukurydzy z puszki
  • łyżka prażonej cebulki
  • łyżeczka majonezu
  • łyżka sosu śródziemnomorskiego
Sposób wykonania:
Kromkę dzielimy na pół, I część smarujemy majonezem, II zostawiamy do przykrycia. Na spód posmarowanej kromki układamy kolejno: troszkę mieszanki sałat, plasterek sera, plasterek szynki, plaster pomidora, kukurydzę, cebulkę, całość polewamy sosem, przykrywamy drugą połówką kromki i gotowe :)

sobota, 10 listopada 2012

Sos czosnkowy, tzatziki i śródziemnomorski

Do różnego rodzaju dań robię zwykle jeden z trzech rodzajów sosów:

1. Sos czosnkowy

Składniki:
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa TZATZIKI (Prymat)
Majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem, wyciskamy czosnek, na koniec dodajemy tyle przyprawy ile uważamy za słuszne.

2. Sos tzatziki

Składniki:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 zielonego ogórka
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka wyciśniętego soku z cytryny
Ogórek trzemy na tarce (na grubych oczkach), solimy, odstawiamy na chwilę, by pozbyły się całej wody, wyciskamy. W miseczce mieszamy jogurt, 3 ząbki wyciśniętego czosnku, sok z cytryny, sól , pieprz i na końcu tarte ogórki. Całość mieszamy, doprawiamy jeszcze jeśli jest to konieczne.

3. Sos śródziemnomorski

Składniki:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • łyżka wody
  • łyżeczka drobno siekanej, świeżej pietruszki
Sposób wykonania:

Majonez, ketchup, wodę, sól i pieprz mieszamy, całość posypujemy odrobiną pietruszki.