czwartek, 5 listopada 2015

Spaghetti ze szpinakiem

Nie każdy lubi szpinak. Mimo, że jest zdrowy i pyszny, wiele osób nie potrafi go przygotować, dlatego dzielę się z Wami przepisem na pyszne spaghetti ze szpinakiem. Przygotowany w ten sposób szpinak jest smaczny, wyrazisty w smaku i pasuje do praktycznie każdego dania jako super dodatek. Można go podawać do ziemniaków, ryżu, makaronu czy też samego mięsa, ja natomiast wybrałam mój ulubiony klasyk :)

Składniki:


  • opakowanie makaronu 
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 5 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę
  • serek camembert/brie (1 opak.) lub ser typu feta (1/2 opak.)
  • pieprz, vegeta do smaku

Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić, podsmażyć. Dodać czosnek, śmietankę i ser. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i mieszać cały czas aby śmietanka się nie zważyła. Kiedy konsystencja stanie się gęstsza a woda odparuje, należy wg uznania dodać pieprz i vegetę. Tak przygotowany szpinak można podać z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego :)


Reaktywacja!

Po baaardzo długiej przerwie powracam, żeby dzielić się z Wami nowymi, sprawdzonymi przepisami a ponieważ jestem studentką, będą to potrawy tanie i proste w przygotowaniu. Serdecznie zachęcam do przeglądania bloga i testowania moich dań ;)

wtorek, 8 kwietnia 2014

Kurczak jak z rożna

Wiele osób ceni sobie zdrowe, dobre jedzenie, dlatego m.in. zamiast smażyć kurczaka, po prostu pieczemy go w piekarniku. Kurczaka można piec na wiele sposobów: w folii, na butelce z piwem, w marynacie miodowej, ale co jeśli mamy ochotę na kurczaka "z rożna"? Takie kurczaki z budki zazwyczaj są droższe niż te zrobione przez nas i co z tego, że są pieczone a nie smażone skoro nie wiemy ile czasu i w jakich warunkach były przechowywane zanim trafiły na ruszt, a ponad to nie wiemy też czym kupiony przez nas gotowy kurczak został przyprawiony? Właśnie dlatego pragnę podać wam przepis na kurczaka, który smakuje identycznie jak ten z rożna a w dodatku jest tańszy i zdrowszy.

Składniki:


  •  kurczak najlepiej średniej wielkości (powinien być taki, żeby zmieścił nam się do piekarnika)
  • przyprawa "Delikat do mięs" (koniecznie należy wybrać tą w czerwonym opakowaniu)
  • szczypta soli "peklosól" i pieprzu
  • 1 kostka rosołowa (drobiowa)
  • 0,5l słoik napełniony do połowy wodą


Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, nadmiar wody wycieramy, aby przyprawa nam się równomiernie rozprowadziła. Kurczaka najlepiej jest zamarynować dzień przed przyrządzeniem, ponieważ jest wtedy znacznie lepszy i bardziej aromatyczny, a skórka jest bardziej chrupiąca. Tak więc oszuszonego kurczaka nacieramy bardzo dokładnie przygotowaną wcześniej mieszanką delikatu, soli peklowej i pieprzu, wkładamy do miski, szczelnie zamykamy folią spożywczą przezroczystą i odstawiamy do lodówki na ok 24 h. Następnego dnia, kiedy chcemy już upiec kurczaka na blachę nalewamy ok 1 litra wody, do słoika z 0,5l wody wkładamy kostkę rosołową, po czym nabijamy na słoik kurczaka. Całość umieszczamy po środku blachy i pieczemy przez ok 80min w temperaturze 200°C. 

Smacznego! :)

sobota, 27 lipca 2013

Pyszne stripsy z KFC

KFC tym razem nie bardzo się namęczyło, żeby stworzyć recepturę panierki do pysznych drobiowych stripsów, które dodawane są do m.in. kubełków, longerów, wrapów itd, a recepturę tą odkryłam łącząc kilkukrotnie przeróżne składniki już za trzecim razem. Dzielę się nią z wami i życzę smacznego :)

Składniki:
  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 200g mąki typu 500
  • ponad pół łyżki proszku do pieczenia
  • łyżeczka imbiru
  • łyżka suszonego czosnku granulowanego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • łyżka białego pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • olej do głębokiego smażenia 1 szklanka wody w miseczce
Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Mąkę, proszek do pieczenia, paprykę, sól, pieprz, czosnek i imbir wymieszać w miseczce. W tym czasie olej powinien się nagrzewać na niezbyt dużym ogniu. Kawałki kurczaka obtaczać kolejno w panierce, wodzie, jeszcze raz w panierce, jeszcze raz w wodzie i w panierce. Piersi powinny być obtoczone w panierce trzykrotnie. Tak zapanierowane piersi wrzucamy do rozgrzanego oleju na ok 7 min do uzyskania złocistego koloru.

Gotowe! ;)

piątek, 26 lipca 2013

Domowa Nutella

Znalazłam łatwy i szybki sposób na zrobienie domowej nutelli. Taka domowa ma większą zawartość orzechów, jest pyszniejsza i na pewno dużo zdrowsza bo bez żadnych ulepszaczy chemicznych :)

Składniki: 
  • 25 dag prażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 krople olejku waniliowego 
  • 120 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżeczek kakao
Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą, w miarę gęstą masę, przelać do szklanego pojemnika i wstawić do lodówki na 2 godziny, żeby wszystko ładnie się ścieło.

Smacznego :)

 

niedziela, 10 lutego 2013

Ciasto słonecznikowe

Moje ulubione ciasto to oczywiście ciasto słonecznikowe, można je zrobić dosyć szybko, jednak sposób jego wykonania nie jest prosty, ponieważ bazą w cieście jest biszkopt, który nie każdemu wychodzi.

Składniki:
  • 6 ciepłych jajek (chodzi o to żeby zostały wyjęte i położone w ciepłe miejsce na przynajmniej  5 h przed zrobieniem ciasta)
  • szklanka cukru
  • łyżka mąki 
  • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • 3 szklanki łuskanego uprażonego słonecznika
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka ciemnego kakao
  • 1,5 puszki masy krówkowej lub mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego!!)
  • 0,5 kostki margaryny (tak samo jak jajka musi być ciepła)
  • margaryna i mąka do wysmarowania i posypania blachy
Sposób wykonania:
Robimy biszkopt- do naczynia w którym będziemy miksować ciasto wlewamy oddzielone od żółtek białka, żółtka wlewamy do szklanki. Ubijamy białka na sztywną masę, po czym powoli dodajemy pojedynczo żółtka i wsypujemy cukier. Taka masa musi się ubijać przez conajmniej 15 min mikserem na średnich obrotach. Po 15-20 min wyłączamy mikser, przez sito przesiewamy do masy budynie, proszek do pieczenia, kakao i mąkę, całość lekko mieszamy drewnianą łyżką. tak przygotowaną masę wlewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną mąką blachę. Ważne by ciasto było w stanie nienaruszonym zanim włożymy je do piekarnika, tzn żeby nie obijać o nic blachą ani nie uderzać niczym w blaszkę. Biszkopt wstawiamy do piekarnika na 30 min, by w temp. 200°C mógł sobie spokojnie wyrosnąć. W czasie kiedy biszkopt się piecze margarynę miksujemy na białą maź, po czym dodajemy masę krówkową i wszystko jeszcze raz łączymy miksując do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy slonecznik tak, by została nam jeszcze garstka do posypania. Kiedy biszkopt się upiecze wyciągamy blaszkę i pozostawiamy go w niej do ostygnięcia. Po ostygnięciu biszkopt prekroić na pół, wysmarować obie połówki z jednej strony masą i położyć jedną na drugą tak, by na wierzchu drugiego ciasta była masa. Na koniec całość posypujemy słonecznikiem, który wcześneij zostawiliśmy.

Smacznego :)

środa, 9 stycznia 2013

Spaghetti carbonara

Dzisiaj kuchnia włoska- moje ulubione spaghetti carbonara. Podaję przepis:

Składniki:
  • makaron spaghetti
  • 30 dag wędzonego boczku
  • łyżka mąki
  • 2 szklanki mleka lub śmietanki do zup i sosów 12%
  • łyżeczka vegety
  • pieprz
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy.Boczek kroimy w małą kostkę,podsmażamy na patelni,wlewamy mleko/śmietankę rozrobione z mąką,mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Sos przyprawiamy wg upodobań pieprzem i vegetą, po czym polewamy nim makaron.

Smacznego :)